Tips voor het solderen


TIPS VOOR HET SOLDEREN VAN UW LOK CONNECTORS

Was eerst uw handen. Op de huid zit altijd vet en aldus voorkomt u dat er vet op de te solderen oppervlakken komt. Gebruik een soldeerbout voor electronica, 30 - 40 Watt model. Deze hier is 30 Watt. ERSA soldeerbout model 30S, 40 Watt voldoet heel goed.
Verder is nodig een scherp hobbymes, een priem, een 2 mm inbus­sleuteltje en een horlogemakers schroevendraaiertje. 
En voor een hoogwaardige audio-verbinding gebruikt u uiteraard ons 4% zilversoldeer (accessoire).
Leg een stevig stuk papier of een krant onder uw werk ter bescherming van uw werkblad.
Snijd voorzichtig 15 mm van de buitenste isolatie af. Snijd niet door de onderliggende omvlechting heen.
Ontvlecht deze vlechtmantel met bijv. een priem totdat alle draadjes los zijn
Spreid deze rondom uit
Deel de draadjes op in twee bundeltjes, trek die beide naar één kant en twist ze. Zodoende voorkomt u dat het geheel te dik wordt om door de connector heen te duwen en het vergemakkelijkt later het solderen.
Snijd daarna eventuele verdere afschermende folie vlak daarnaast af.
Snijd 10 mm van de binnenste isolatie af, daarmee blijft er circa 5 mm "staan". Doe dit behoedzaam, snijd niet al te diep. Als u rondom en halverwege de dikte hebt ingesneden, pak dan het eindje vast en trek langzaam al draaiend het stukje isolatie eraf.
De 10 mm kern twisten, als dat nodig is. 
Vouw daarna 4 mm van het eind om. Hiermee voorkomt u dat de kern splitst bij het induwen in de connector.
Buig dan ook de twee getwiste afschermingsaders naar voren.
Steek het geheel zó in de connector.
Draai de kabel zodanig in de connector dat de twee afschermings aders aan de achterzijde komen. Als u halverwege bent, geleid dan met een horlogemakers schroevedraaier deze twee aders naar buiten, terwijl u verder duwt.
Kijk ook aan de bovenzijde van de connector of de centrale kern wel goed naar de kontaktpin opschuift. Geleid deze tot in de boring. Eventueel losgekomen draadjes terugduwen.
De beide afschermings aders aan de achterzijde naar beneden drukken, enigszins over het "brugje" vouwen. Leg iets zwaars (een tang bijv.) over het klemgedeelte aan de voorzijde van de connector. Dit voert ook de overtollige hitte enigszins af. Voor het vastklemmen zijn er ook handige, kleine bankschroefjes te koop, die u zo voor u op het tafelblad neer kunt zetten. Het werkt iets vlotter als u vóóraf dit brugje en de blootgemaakte kabeleinden eerst vertint met een klein beetje soldeer.
Met de soldeerbout verhit u het brugje aan één zijde. Als dit heet genoeg is, houd er dan het soldeerdraad bij en laat het rustig vloeien. Soldeer dan aan de andere zijde. 
Draai de connector om, leg hem weer klemvast door er de zware tang op te leggen en soldeer dan de signaalkern. Doordat deze kern getwist en dubbelgevouwen is en daarna enigszins in het gat van de kontaktpin is geduwd, zal hij al voldoende kontakt maken.

Een te solderen draad moet altijd kontakt maken, dus nooit in een "badje" van soldeer "zwemmen". 
De connector is een relatief zwaar lichaam en voert daardoor nogal veel warmte af. Dus dit kost iets tijd. Blaas tenslotte flink op de zojuist gesoldeerde verbinding om deze te koelen. DAARBIJ NIET BEWEGEN!
Kijk goed of er geen losse draadjes van voor- of achterzijde uitsteken en ongewild kontakt maken met aarde of signaalkant.
Als er aan de achterzijde teveel soldeermateriaal uitsteekt, waardoor de buitenste huls niet opgeschroefd kan worden, vijl dit dan af. Blaas achtergebleven vijlsel grondig weg! Dit zou kortsluiting kunnen veroorzaken.
Borg dan de kabel met het 2 mm inbusboutje en schroef de huls erop. Als u een universeelmeter hebt, kontroleer dan nog even of er geen sluiting tussen huis en kontaktpin is. En anders merkt u dat wel als u het volume opdraait na de installatie van uw kabel. Vergeet niet dat een nieuwe kabel altijd een zekere inbrandtijd nodig heeft voor hij goed gaat klinken. Denk daarbij aan enkele weken intensief gebruik.
Let er voorts op dat de signaalrichting in uw kabel altijd gelijk is. Een eenvoudige manier is om daarbij altijd het signaal in dezelfde richting als de bedrukking op de kabel te laten lopen.

Een tekening voor het op de juiste manier bedraden van gebalanceerde XLR pluggen vindt u bij Van den Hul

Als u opmerkingen en/of aanvullingen op de bovenstaande richtlijnen hebt, dan ontvangen wij die graag van u. Daarmee kunnen wij mogelijk deze richtlijnen verbeteren.

© HOLLAND LINK, Kapelle, Nederland.                Versie januari 2008